Søgemaskine­optimering og hastighed

Få flere kunder ved at optimere din hjemmeside

Markant fald i loadtid på hurtigere server

Grafen viser udviklingen i load-tid for et site der er flyttet til en hurtigere server med SSD-disk

Der er mange gode grunde til at sørge for at din hjemmeside er hurtig. De to vigtigste er:

  1. Dine kunder bliver længere på din hjemmeside
  2. Du får bedre placering på google og derfor flere “gratis” kunder

I denne artikel ser vi nærmere på det andet punkt og giver nogle forslag til hvordan du kan gøre din hjemmeside hurtigere.

Bedre placering på google med hurtigere site

Når du skal lave SEO – altså søgemaskineoptimering – på dit site, så er hastigheden en meget vigtig parameter. Når vi taler om søgemaskiner er det ofte google vi tænker på først, men sitets hastighed indgår i dag i de alle større søgemaskiners rangeringsalgoritmer.

Søgemaskinerne er interesserede i at levere de bedst mulige resultater til deres kunder, og det er bevist gang på gang at et hurtigt website er en af de ting der er vigtigst for besøgende der kommer fra søgemaskinerne. Hvis dit site er langsomt er der f.eks. rigtig mange der vil vende tilbage til søgeresultaterne og finde en konkurrent allerede inden din side er blevet vist.

Derfor undersøger google både på forhånd om dit site er hurtigt eller langsomt og holder øje med hvor mange der forlader siden hurtigt… og din placering i søgeresultaterne bliver påvirket markant af de to parametre.

Undersøgelser viser at over 90% af al søgemaskinetrafik går til et resultat på første side, og naturligvis flest til de første par resultater.

Derfor skal du ligge så højt som overhovedet muligt i søgeresultaterne – for de søgeord der er mest relevante for dig.

Du kommer ikke øverst i resultaterne uden godt indhold, men du kan have nok så godt indhold uden at komme øverst hvis din hjemmeside er langsom!

Optimeringsprocess af hjemmeside

Optimering af en hjemmeside er en process i flere trin. Diagrammet viser udviklingen i nogle måle-parametre fra en af vores optimeringsopgaver.

Hvordan kan du gøre din hjemmeside hurtigere?

Der er mange faktorer der spiller ind på hvor hurtigt dit site er. F.eks.:

  1. Hvor står din server, og er dens forbindelse ud god nok?
  2. Hvilken hardware er der i din server?
  3. Hvor godt er din hjemmeside optimeret?

1. Sørg for at din server er tæt på dine kunder

En meget vigtig faktor for hastigheden af din hjemmeside er hvilken udbyder du vælger. Der kan både være forskel på hardwaren, hvor mange kunder der deles om hardwaren (kunder pr. server), hvor serveren står og hvilke muligheder der er for at forbedre hastigheden, som f.eks. server-caching, komprimering og lignende.

Først og fremmest er det vigtigt at du vælger en udbyder som har servere placeret centralt, tæt på dine potentielle kunder. Hvis din målgruppe er danske kunder skal du vælge en dansk udbyder. Elektronikken er hurtig, men en tur over atlanten og tilbage kan alligevel nemt øge din load-tid med flere sekunder.

Hurtige servere med SSD-diske hos I123

Internet 123 har lynhurtige servere med SSD-diske placeret centralt i København

Det er selvfølgelig også vigtigt at serveren har en fornuftig forbindelse “ud af huset”. Det er en rigtig god grund til ikke at køre din hjemmeside fra din netværksharddisk derhjemme, men de fleste udbydere har hostingcentre med meget kraftige internetopkoblinger – og samme opkobling er typisk delt mellem de billige og dyre løsninger.

Så det vigtigste er at du vælger en udbyder der er tæt på dine kunder.

2. Sørg for at din server er hurtig

Moderne hjemmesider kører oftest i et content management system (CMS), som f.eks. wordpress. Og det kræver nogle resurser at vise hver side. Kravene til hardware er derfor steget meget indenfor de sidste år.

Derfor er det vigtigt at vælge en udbyder som har hardware der kan trække det system din hjemmeside kører i. Statisk HTML kræver næsten ingen resurser, wordpress og joomla ligger i mellemklassen og drupal, magento samt en del shopsystemer er alle sværvægtere.

Uanset hvilket system din hjemmeside kører i vil det naturligvis køre hurtigere jo stærkere hardware det ligger på.

Det kan være svært at vide præcist hvilken hardware en udbyder tilbyder, eller hvor mange kunder der skal deles om den, men generelt kan man sige at man i hvert fald skal gå uden om de allerbilligste løsninger. Webhoteller til under 40-50 kr. ligger typisk på ældre hardware, og kan være overfyldt med kunder for at kunne løbe rundt.

Fra omkring 50 kr. pr. md. kan man begynde at stille krav til løsningens hastighed, og hvis du skal bruge din hjemmeside i erhvervssammenhæng er 600 kr. om året forhåbentlig peanuts i dit regnskab.

En af de vigtigste parametre for hardwarens hastighed er hvilken type harddiske der sidder i serveren. Er serveren bare et par år gammel vil det typisk være mekaniske drev (HDD), mens mange nye servere bruger Solid State Drev (SSD). SSD-diske er mange gange hurtigere end HDD-drev, så det kan nemt fordoble (eller mere) hastigheden på din hjemmeside alene at skifte til SSD.

RAM og CPU har også stor betydning for afviklingshastigheden, men de er næsten umulige at vide noget om uden rent faktisk at køre en test på den enkelte maskine. Om et webhotel bruger HDD- eller SSD-diske vil til gengæld ofte fremgå (særligt hvis det er SSD!)

3. Sørg for at din hjemmeside er godt optimeret

Optimering af dit system er selvfølgelig dybt afhængigt af hvilket system det drejer sig om, og er uanset systemet en lang historie.

Nogle af de vigtigste punkter er dog altid:

  1. Udnyt caching: Caching betyder lagring af delvise eller hele sider, og der kan caches både internt i dit system, på serveren og hos brugeren. At udnytte alle mulighederne bedst muligt kan give en enorm forbedring i 99% af alle tilfælde.
  2. Reducer antallet af forespørgsler: Hver gang browseren skal hente et billede, et stylesheet eller en javascript-fil giver det en ekstra “rundtur” til serveren, og hver eneste rundtur forsinker visningen. Ofte ser vi forsider hvor der hentes 50 eller flere individuelle “resurser” før siden vises, og det er katastrofalt for load-tiden. Vores egen forside har 5 rundture til serveren. Vi kunne reducere det til en, men i den ende af skalaen er der dog også andre overvejelser der spiller ind.
  3. Reducer størrelsen af forespørgsler: Jo større filer der skal hentes, desto længere tager det. Så sørg for at dine billeder er beskåret, skaleret og komprimeret, at dine scripts og styles er minificeret og din HTML ikke indeholder for meget unødvendigt fyld. Det kan også reducere størrelsen markant at udnytte automatisk komprimering i webserveren.

Hvordan kan jeg undersøge hastigheden på min hjemmeside?

Du kan undersøge hastigheden af din hjemmeside på mange måder. De fleste browsere har i dag “udviklerværktøjer”, som man typisk kalder frem med et tryk på F12. Der findes normalt en fane som hedder “Netværk”, og her kan du få detaljerede informationer om din sides hastighed når du selv henter den.

Desuden er der en lang række værktøjer på nettet som kan analysere din hjemmeside. F.eks.:

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du ikke selv har mod på at optimere din hjemmeside, så kan vi hjælpe. Kontakt os, så tager vi en uforpligtende snak.

Hvis du vil have et forslag til en hurtig men billig webhotel-løsning, så er Internet 123‘s PRO1 eller større rigtige gode bud. De kører med SSD-diske, har hurtige CPU’er og RAM og en rigtig stærk internetforbindelse med servere placeret centralt i København.