Slet ubrugte wordpress temaer og plugins

Få et hurtigere site ved at slette ting du alligevel ikke bruger

tre.. to... væk!

Hvert millisekund tæller når du skal optimere din hjemmeside.

Hvis dit site er langsomt, så kan en del af forklaringen være at du har mange plugins og temaer liggende som slet ikke bliver brugt.

Et plugin som er installeret bruger nemlig en lille smule resurser ved hver sidehentning selvom det slet ikke er aktiveret. Hvis et plugin er aktiveret, men ikke reelt bruges nogen steder tager det endnu flere resurser – resurser der ville være bedre brugt på at levere din hjemmeside hurtigere.

Det er super vigtigt at din hjemmeside er så hurtig som muligt, både for dine besøgendes skyld, men også fordi et hurtigere site får meget mere trafik fra søgemaskinerne. Se vores mere generelle indlæg om hastighed og SEO.

Nem optimering

Ofte er optimering af en hjemmeside en kompliceret process, og sletning af ubrugte plugins og temaer er sjældent det der giver flest millisekunders gevinst… men at rydde op i de ting der ikke bliver brugt er lavthængende frugter, som det ville være dumt ikke at plukke.

Det er super nemt, og har ingen negative konsekvenser.

Forbedret sikkerhed

Sikkerhed på dit wordpress siteSamtidig med at du får bedre hastighed og dermed flere besøgende, kan det også forbedre sikkerheden på dit site at slette de ubrugte temaer og plugins. En helt grundlæggende regel i hjemmesidesikkerhed er ikke at have noget unødvendigt liggende. Alt kan potentielt indeholde sikkerhedsbrister, og der er særligt høj risiko i ældre temaer og plugins som måske ikke længere opdateres eller vedligeholdes.

Man skal ikke bilde sig ind at et tema eller plugin der ikke er aktivt er uskadeliggjort – mange typer af usikkerheder kan nøjagtig lige så godt udnyttes i et plugin eller tema som bare er installeret men ikke bliver brugt.

Vi har ofte set hjemmesider der blev hacket pga. en usikkerhed i et tema, og det er bare vildt ærgeligt hvis det oven i købet ikke er det aktive tema.

Sørg derfor altid for at fjerne de plugins og temaer du ikke bruger og slet dem helt.

Reducer antallet af plugins du bruger

Både hvad angår hastighed og sikkerhed er det naturligvis lige så vigtigt at kigge på de plugins der er aktive.

Hvis dit budget er stort kan du opnå kæmpe gevinster ved at få lavet special programmering til wordpress, i stedet for at bruge en masse plugins. Et samlet, målrettet system, som kan lige præcis det du har brug for at kunne, kan optimeres langt bedre i forhold til hvis du skal finde de enkelte dele af funktionaliteten i forskellige plugins… og som oftest indeholder hvert plugin også en masse funktioner du ikke har brug for, men som tager resurser alligevel.

Hvis dit budget derimod er begrænset, så har du sandsynligvis brug for nogle plugins for at kunne det du gerne vil kunne. Men du kan alligevel opnå store forbedringer ved at vælge dine plugins (og temaer) omhyggeligt.

  1. Vælg plugins der bliver vedligeholdt aktivt, betalingsplugins og -temaer har som tommelfingerregel længere “levetid” end de gratis, men selvfølgelig er der undtagelser.
  2. Vælg plugins der kan så meget af det du skal kunne og så lidt som muligt “ekstra”.
  3. Test altid flere plugins hvis det kan lade sig gøre, og husk at se på hvor meget hvert af dem påvirker hastigheden – den samme funktionalitet kan være implementeret helt forskelligt, og derfor have markant forskellige resursekrav. Husk at slette dem du vælger fra!

Sådan sletter du de plugins der ikke er aktiveret:

alt-for-mange-plugins
Ofte ser vi at kunder har mange plugins installeret som slet ikke er aktive, og dermed med garanti ikke er i brug. Det er nemt at slette disse plugins i wordpress, du skal blot:

  1. Logge ind i wordpress og gå til siden “Plugins”
  2. Sæt hak ud for alle de plugins på listen som ikke er aktive (dem med hvid baggrund)
  3. Vælg “Slet” i dropdown-menuen over eller under listen, og klik “Anvend”
  4. Accepter de evt. advarsler der kommer.

Det er selvfølgelig i sidste ende på eget ansvar, men du piller kun ved plugins der ikke er i brug, så bare rolig, der sker ikke noget.

Sådan sletter du de temaer du ikke bruger:

Alle almindelige hjemmesider bruger i sagens natur kun et tema – så hvis der er mere end et tema installeret i dit wordpress CMS, betyder det at du afgjort spilder resurser på dem. I værste fald har du også usikkerheder liggende i dem som kan udnyttes af hackere. Det er heldigvis næsten lige så nemt at slette temaer i wordpress som det er at slette plugins.

Her er de trin du skal tage for at rydde op i gamle temaer og temaer du “bare lige har prøvet af”:

  1. Logge ind i wordpress og gå til siden “Udseende”
  2. Hvis der vises et enkelt tema i stor størrelse, så betyder det at du kun har dit aktuelle tema installeret – så er der ikke noget at rydde op i.
  3. Hvis der er flere temaer, kan du med ro i sindet klikke på hvert af dem der ikke er aktive og klikke på den lille “slet”-knap nederst til højre.
  4. Accepter de evt. advarsler der kommer.

Igen er det på eget ansvar, men du kan ikke komme til at slette det aktive tema med denne metode, så bare rolig, der sker ikke noget.

Hvad hvis jeg ikke kan finde ud af hvilke plugins jeg kan slette?

Så kan vi hjælpe med det. Samtidig kan vi måske lave andre optimeringer af din wordpress installation, som samlet kan give dig mærkbare forbedringer af load-tiden på dit site.

Kontakt os for en uforpligtende snak om hvad der kan gøres.